Probabil, că cel puțin o dată în viață, ți-ai pus și tu întrebarea cum ar fi să apelezi la serviciile unui psiholog/psihoterapeut și cum ar decurge prima întâlnire la cabinetul acestuia. Dacă ți-ai pus această întrebare și ți-ai dori să apelezi la serviciile unui psiholog, dar nu ai ajuns până acum să faci primul pas, în cele ce urmează poți citi care ar fi etapele primei întâlniri și la ce te poți aștepta.
Înainte de prima întâlnire este nevoie să găsești psihologul la care vrei să apelezi, după care să îl contactezi și să îți faci o programare. Pașii de mai jos sunt identici, indiferent dacă întâlnirea se desfășoară în spațiul fizic sau online.
Pasul 1
Psihologul/psihoterapeutul se va prezenta și vei afla de la el informații în legătură cu calificările sale și orientarea terapeutică pe care o practică, respectiv despre durata și modul în care se desfășoară o ședință în cabinetul acestuia. De asemenea, îți va prezenta aspectele referitoare la confidențialitatea procesului terapeutic.
Pasul 2
După aceste prime minute de prezentare, psihologul/psihoterapeutul își va îndrepta întreaga sa atenție spre tine și te va întreba care este acea provocare, problemă pentru care ai apelat la serviciile lui.
Pasul 3
Tu vei începe să povestești despre provocările cu care te confrunți, iar psihologul/psihoterapeutul te va asculta cu mare atenție și interes. El te va ghida cu întrebări specifice menite să te cunoască și să înțeleagă mai bine problematica ta. Întrebările pot fi structurate sub forma unei anamneze, o metodă de-a lungul căreia vei fi întrebat despre mai multe aspecte din viața ta, pornind de la familia de origine, parcursul educațional și profesional, aspecte legate de boală și sănătate, de relații și familia actuală. Întrebările sunt adresate în ideea de a înțelege problematica din perspectivă sistemică.
Pasul 4
Pe parcursul discuției vei fi ascultat și oglindit de către psihologul/psihoterapeutul din fața ta și este posibil ca deja la această primă întâlnire să experimentezi noi senzații și un sentiment de siguranță și încredere. Psihologul/psihoterapeutul, probabil, te va întreba cum te-ai simțit, dacă vezi posibilă și îți dorești continuarea procesului. Este important să existe un acord explicit în acest sens, atât din partea clientului, cât și din partea psihologul/psihoterapeutul.
Pasul 5
După ce trageți primele concluzii, veți seta împreună obiectivele terapeutice asupra cărora dorești să vă focusați în procesul terapeutic. Vor fi primordiale cele stabilite de tine ca și client, totodată, în funcție de ce a constatat, și psihologul/psihoterapeutul îți va putea sugera și propune obiective terapeutice.
+1
Semnarea contractului de prestări servicii psihologice care va seta cadrul legal al colaborării voastre.
0 Comments